Brodda stuteri

Jordbruksfastigheten Brodda består av 600 tunnland jord, varav hälften disponeras av hästarna som betesmark, rasthagar och högproduktion. Unghästarna växer upp i ordnad lösdrift. De delas upp i åldersgrupper med ca 8 hästar i varje. Varje grupp utfodras var för sig, och står inne några timmar morgon och kväll. Tack vare den långa sommaren i Skåne, börjar betessäsongen redan i slutet av april.

Stostallet med öppningsbara boxväggar

Brodda har för dagen ca 80 boxar + storboxar, vilket ger plats för drygt 100 hästar vintertid. Samtliga stallar har total-renoverats de senare åren. Då rationaliserades också utgödslingen.

 

 

 

 

Broddas betesmarker

Betesmarkerna på Brodda är närmast unika. Många besökare har ofta yttrat att ”det är ju som i Kentucky”. Inte undra på att bilder från Brodda används i publikationer landet runt när man vill visa travhästar i vacker och härlig natur.

Fakta om Brodda Stuteri

Stallbyggnader: Det finns 4 stallar med 80 st boxar. Totala antalet i lösdrift är 40 st. Karantänstall finns med 4 st boxar. Avståndet från huvudgården är 1,5 km.

Fölavdelning: Stuteriet tar emot ston för bevakning/fölning. Det finns 5 st fölningsboxar på 16 m2 i storlek. Bevakning med kamera och fotoceller som indikerar när stoet lägger sig. Sedan säsongen 2003 används även magnetchips som indikerar fölning.

Rasthagar i anslutning till stallbyggnaderna: Staketens beskaffenhet är ekstolpar, 2 brädor samt el. Rasthagarna ligger på grusunderlag närmast grindarna, i övrigt naturligt underlag.

Veterinär: Stuteriveterinären finns tillgänglig dygnet runt med god service.

Vägbeskrivning/Avstånd till centralort: 5 km norr om Skurup. Svaneholm på vägvisaren, därefter skyltat mot Brodda Stuteri.